viernes, 9 de diciembre de 2011

La Torre de Babel


Josep Lluis Bausset

L'homo sapiens és «per se» comunicador, d´ací la importància dels mitjans de comunicació i de les converses, que afavoreixen l´intercanvi d´opinions, de debats i de reflexions. Malgrat tot, en una conversa, moltes voltes hi ha dificultats en la dicció i per tant en la comprensió, així com també en la utilització de paraules incorrectes. Dic això, perquè veient algun programa gastronòmic, he vist que quan parlaven de bresquilles, d´albercocs o de cireres, els espanyols en diuen «frutas con hueso», quan en realitat tenen pinyol i no «hueso»! Però la barbaritat més gran és quan els valencians utilitzem també «l´os» per referir-nos al pinyol! Si els espanyols no tenen la paraula pinyol, que no ens imposen el «hueso» als valencians!
Per altra part, als melons o a les tomaques, ningú no parla de fruites amb os, pel fet que tenen pepites. Una altra incorrecció que va entrant en la nostra llengua és la dels «zumos», líquid que s´obté d´exprimir una fruita carnosa com la taronja o el meló. Sort que encara conservem correctament l´expressió «suc d´anguiles», sense traduir-la d´una manera coenta, per «zumo de anguilas». A un servidor, per demanar un suc de taronja, li digueren que això era català. Al cap d´uns dies, per fer vore la incongruència que havien dit, vaig demanar un «zumo d´anguiles», que els veïns de taula van riure i comprengueren que si era correcte el suc d´anguiles, també ho era el suc de taronja.
També hi ha sovint una confusió entre trànsit i tràfic. Trànsit és l´acció de passar per la via pública (un camió bolcat impedia el trànsit), mentres que tràfic és una activitat mercantil, legal o il·legal amb un intercanvi de mercaderies. Si a les famílies, sovint, hi ha preferència per algun fill, o del fill pel pare o la mare, això em fa recordar la invasió dels bàrbars o gots: vàndals, suevs i alans. Els tres pobles van envair la península ibèrica, fent més mal que una «pedregà». Actualment, per qualificar un acte barbàric, es parla d´un acte vandàlic, oblidant que els altres bàrbars també van fer de les seues! Per què la preferència dels vàndals sobre els altres pobles bàrbars?
Finalment m´agradaria recordar que, només fa un any, l´expresident Francesc Camps, parlava del nostre País com el motor d´Espanya. I «todo era muy bonito» i ell molt coent! Pot ser un País «motor» si no paga? Referint-me a les farmàcies, que és el que conec pel fet de ser apotecari, cal dir que és una vergonya que la Generalitat diga que no té diners per pagar als farmacèutics i que els apotecaris hagen de continuar dispensant els medicaments, que paguen de la seua butxaca. Si no hi ha diners per a medicaments, per què n´hi ha per a Copes d´Amèrica i Fòrmules 1? Als meus 101 anys, no ho puc entendre!

No hay comentarios: