domingo, 26 de octubre de 2008

POLITICA & ALTURA

El primer Aplec, va tindre lloc a l’Alcúdia; el segon, a Sueca; el tercer a Gandia. En tots, s’ha rebut el recolzament del ajuntaments respectius, econòmic i presencial. Per al quart Aplec, tots esperàvem que fora especial. Perquè? Molt senzill. Algemesí és la “cuna” de les muixerangues al País Valencià, el “guru” en construccions humanes a La Ribera, el espill on tots hem volgut reflexar-nos. I resulta que ara, ens sentim decepcionats. El ajuntament no va fer el recolzament econòmic que calia; el alcalde, no va tindre a bé assistir a un acte tan nostre; i al final, el públic, no va ser el que haguera pogut ser.

És una llàstima que l’altura política d’alguns dirigents, no arribe a superar la torre més xicoteta d’una muixeranga. Ningú pot negar que les muixerangues formen part de la nostra història i de la nostra cultura, però, pareix ser que als politics de dretes(tinc raons per a pensar-ho), no és mou l’il·lusió per aquest tipus de manifestacions; Què passa? som selectius amb la memòria? És just, això?

La Muixeranga en Algemesí, ha sigut un símbol durant molts anys, precisament fa poc de temps, nomenada una de les 7 meravelles de la Comunitat Valenciana, i el alcalde no asomà el “morro” en un Aplec organitzat al seu poble per els seus muixeranguers, ¿?. No hem pareix bé. A ningú li va parèixer bé. Recorde que, caminant al costat d’un muixeranguer d’algemesí, hem traslladava l’esperança de que al arribar a la Plaça Major, el ajuntament estiguera obert...Sols volien això...Però no; estava tancat. És trist, amics; molt trist.

Algú deuria dir-li al senyor alcalde, Vicent R. García Mont, que els politics deurien prendre eixample de les muixerangues, del seu ànim de superació, del seu esforç, i per damunt de tot, del emprenyi en preservar les arrels i les tradicions més arcaiques de la nostra cultura. Que extrapolar les tendències politiques de les muixerangues és una obligació de tots, per a no caure en el error de medir-nos en etapes electorals. Que les nostres costums, formen part del temps, del poble i de la nostra terra, i no dels colors de ningú, ni del gust particular d’uns pocs.

Algú deuria dir-li al senyor alcalde, Vicent R. García Mont, que, malgrat la seua particular forma d’obviar-nos, fou un gran espectacle; al seu poble, a la seua plaça, a la seua casa. L’organització de La Nova Muixeranga, fou senzillament magnifica; la participació de Els Boixos de l’Olleria, La Muixeranga de Sueca, La Construcció de La Safor, i Els Negrets de L’Alcúdia, fou espectacular. També digne de destacar els ànims de La Muixeranga de Carcaixent, que va acudir de manera presencial. Tot i això, ningun membre de la corporació.

El riu baixa ple de maderes podrides, i faltes de respete, i restes de fe, i absències insultants, i reflexes alterats, i vents aliens, i ànimes trencades, i comparacions desequilibrades, i veus captives, i somriures insultants, i fiances falses, i dimonis d’altres èpoques, i confiances descosides, i capitans sense vaixell, i escuses que parpadejen, i raons insostenibles, i llàgrimes de cine B, i distancies estúpides, i odis orgullosos.... Tan fàcil que seria que baixara sols aigua clara i transparent.

7 comentarios:

david dijo...

hola armachi tens tota la rao , per a mi y la meva opinio seguent que es una de les 7 meravelles y aunque no fora que perque l´ajuntament siga de dretes no es per a tindre l´ajuntament tancada no ho entenc no se si epr si soc jove i no entenc molt de politica o no se pero bueno ja borem, bo adew y ja ens vegem armachi

Anónimo dijo...

En general estic d'acord amb el que has dit, excepte en allò de...

" El ajuntament no va fer el recolzament econòmic que calia; el alcalde, no va tindre a bé assistir a un acte tan nostre; i al final, el públic, no va ser el que haguera pogut ser"

Pense que si no hi havia públic a la plaça, senzillament és perquè la Nova no té poder de convocatòria al seu propi poble.

ARMACHÍ dijo...

A anònim:
Pot ser tingues raó, tampoc conec els detall porcentuals de convocatòria de les dos muixerangues d'Algemesí. Però, per a mi, que he ho vec des de fora, les dos son molt bones, i no cal perdre les energies en comparacions sense sentit, sino invertirles en alçar La Muixeranga. En eixe sentit, el ajuntament te una gran responsabilitat en fer de pont entre dos associacions molt valides. Qui més poder de convocatoria te en els pobles, és l'ajuntament, a més a més, te l'obligació de recolçar qualsevol moviment associacioniste del poble, sempre que entre dins d'uns parametres respetuosos i dignes.
En tots els pobles hi han grups duplicats per diversos motius... I l'ajuntament mai deu decantar la balança: perque és l'ajuntament de tots; no cal dir que en aquest cas, estem parlat de un dels simbols més importants d'Algemesí, i hi ha que cuidar les formes.

Anónimo dijo...

Ke la Nova no té poder de konvokatòria... deixeu-me posar-ho en dubte, però en eixe kas, ki mou al poble d'algemesí? la vella??? Aleshores, on estava la vella??? ke no fou konvidada al akte més important per a totes les muixerangues i damunt celebrant-se al seu poble?? ke no s'entengué de l'organització d'akest akte?? Això si ke em va semblar una falta de respete kap a la nostra kultura. On estaven?? Ke enkara no han tornat de vestir al xiket??? a no! ke ara s'han especilitzat en fer muixerangues invisibles. jajajaja.
Agustí, estas ekivokat en una kosa, el "senyor" Alcalde si ke va fer presència a l'aplek, a l'hora del sopar! Però... amb el rabo entre kames va pegar a fugir! Tindrà barra l'home!!!

ARMACHÍ dijo...

Gràcies. No sabia que havia estat en el sopar; i em pareix be, al menys és un gest, encara que no és suficient.
Jo crec que La Vella, estaria convidada com totes les muixerangues, i crec que encara que tinguera altres coses que fer, tindria que haver fet un esforç per estar i compartir amb tots nosaltres, que no només amb La Nova.
Pense que corren bons temps per a les muixerangues i deguem aprofitar eixe nou vent per a magnificar algo tan nostre, tan de la nostra cultura, i tant de les nostres arrels.
Tot el demés, hi ha que saber aparcar-ho a un costat per a que no ens afecte negativament.
HEM DE FER PINYA TOTS!¡!

Anónimo dijo...

Que l'alcalde vinguera després és igual o pitjor que si no haguera vingut. On tenia que estar era al balcó de l'ajuntament. De totes formes el colega anterior te raó, si la Nova haguera omplit la plaça de public es faria més de respetar i estes coses posiblement no pasarien.

ARMACHÍ dijo...

A Anònim:
Et recorde que no sols estaba La Nova, hi havien més colles (Els locos de l'Olleria, La Construcció de Gandia, La Muixeranga de Sueca, Els Negrets de l'Alcúdia, i fins i tot, La Muixeranga de Carcaixent)i el acte s'organitzava entre La Nova i la Federació de Muixerangues. N'estic convençut que el poble d'Algemesí, no li te animadversió a La Nova Muixeranga, com vosaltres doneu a entendre... Però és clar, jo no soc d'eixe poble per a saber-ho, encara que els anònims tampoc se d'on son.